Kesihatan Latest News

Kanak-kanak Berumur 12 Tahun Dan Ke Bawah Tidak Dibenarkan Berada Di Luar Ketika Lockdown

PUTRAJAYA, 15 April — Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba ketika sidang media selepas melancarkan buku ‘Malaysia Health Sector Response to COVID-19: Perspectives From The Field, di pejabatnya hari ini. Kementerian Kesihatan (KKM) mencadangkan pergerakan rentas negeri bagi sambutan Aidilfitri tahun ini ditangguhkan susulan situasi penularan pandemik COVID-19 masih membimbangkan ketika ini. –foto BERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA | Diambil dari: TheStar

Menurut Majlis Keselamatan Negara (MKN), semasa lockdown berlangsung, semua kanak-kanak berumur bawah 12 tahun tidak dibenarkan berada di luar kecuali 3 sebab iaitu rawatan, pendidikan atau senaman.

Berpandukan SOP yang telah diterangkan di laman web MKN, kanak-kanak bawah 12 tahun memang tidak dibenarkan keluar melainkan 3 sebab yang telah dinyatakan di atas.

Pada Isnin, 31 May, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata rakyat Malaysia seharusnya bimbang dan risau dengan jumlah kes jangkitan Covid-19 yang mencecah 82,341 yang melibatkan kanak-kanak serta bayi.

Bilangan kes yang membimbangkan itu telah didedahkan oleh Dr Adham bahawa dari jumlah kes tersebut,

  • 19,851 darinya adalah kanak bawah umur 4 tahun.
  • 8,237 kes adalah 5 hingga 6 tahun.
  • 26,851 kes adalah 7 hingga 12 tahun.
  • 27,402 kes adalah 13 hingga 17 tahun dan mereka merupakan pesakit Covid-19 di bawah kategori 1, 2 dan 3.

Dr Adham memberi nasihat untuk para penjaga serta ibu-bapa untuk lebih bertanggungjawab dalam memastikan keselamatan anak mereka daripada dijangkiti, dan ini termasuk tidak membawa mereka ke tempat tumpuan ramai yang mana risiko untuk dijangkiti adalah lebih tinggi.

Menurut Dr Adham, walaupun tiada peruntukan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 yang membenarkan kompaun untuk diberi kepada ibu-bapa yang membawa kanak-kanak kepada tempat tumpuan ramai, kertas siasatan masih boleh dibuka.

Rujukan:

[1] https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/06/01/children-aged-12-and-below-barred-from-going-outside-except-for-three-reasons-says-nsc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: