Gaya Hidup Kesihatan

Kebaikan tumbuh-tumbuhan hijau menyinari rumah anda

Google Image: Tumbuh-tumbuhan

Eyyyoo \(^_^)/

Tahukah anda bahawa tumbuh-tumbuhan hijau dapat meningkatkan prestasi dan kualiti hidup anda? Kualiti hidup adalah sangat penting untuk menjalani hidup yang lebih sihat dan bahagia. Kemudian, anda teringat bahawa tumbuh-tumbuhan memerlukan penjagaan dan perhatian yang rapi supaya ia segar dan sihat. Adakah anda benar-benar mempunyai masa yang lapang dan mahukan kehijauan yang akan kelihatan cantik dan menyinari rumah anda? Berikut adalah manfaat mempunyai tumbuh-tumbuhan di rumah anda:

  • Membantu meningkatkan kesihatan mental

Dengan hanya memiliki tumbuh-tumbuhan hijau di rumah dapat membantu meningkatkan kesihatan mental anda. Tumbuh-tumbuhan hijau dapat membuat anda memikirkan kawasan luar atau luar bandar di mana dapat mengurangkan tekanan, keletihan dan kesakitan. Selain itu, tumbuh-tumbuhan mempunyai rasa damai di sekitarnya dan mewujudkan rasa tenang di suasana rumah. Bau tumbuh-tumbuhan juga dapat membantu kesihatan mental kerana bau yang manis dan sedap membuat anda berasa santai dan gembira. Deria baunya dapat menguatkan memori dan memunculkan kenangan yang baik dan bukan yang buruk.

  • Meningkatkan produktiviti

Tumbuh-tumbuhan hijau dapat menghilangkan perasaan tekanan dan cemas terhadap pekerjaan kerana hiasan seperti gambar dan tanaman dapat menjadikan ruang kerja lebih produktif dan menenangkan. Penambahan warna pada ruang kerja atau kediaman akan membuat anda mendapat inspirasi dan kreativiti baru yang dapat memudahkan dalam penyelesaian kerja anda. Tambahan lagi, tumbuh-tumbuhan dapat meningkatkan keupayaan untuk belajar dengan menambahkan mood dan fokus untuk menyelesaikan tugas.

  • Membantu membersihkan udara dalam rumah

Bakteria dan virus yang berada di udara boleh menyebabkan kemungkinan anda jatuh sakit. Walaupun anda dapat membuka tingkap, anda juga dapat menggunakan tumbuh-tumbuhan untuk meningkatkan kualiti udara. Tumbuh-tumbuhan akan mengatasi pencemaran di udara dan memperbaiki keseimbangan dengan menyediakan udara yang lebih selamat dan sihat untuk bernafas. Dengan kualiti udara yang baik, tumbuh-tumbuhan juga dapat meningkatkan sistem imun badan dan kesihatan mental anda.

  • Menambah kelembapan dalam rumah

Tumbuh-tumbuhan akan mengeluarkan hampir semua air yang mereka ambil dan akan membantu meningkatkan kualiti udara dan kesihatan pernafasan anda. Udara kering boleh menyebabkan kerengsaan pada paru-paru dan mengakibatkan masalah seperti mulut kering dan panas badan. Seterusnya, tumbuh-tumbuhan dapat meningkatkan kualiti dan keselesaan tidur anda dengan terus mengeluarkan air sepanjang malam sehingga bilik tidur berada di tahap yang terbaik.

Google Image: Tumbuh-tumbuhan

Akhir kata, inilah masanya untuk memanfaatkan kebaikan tumbuh-tumbuhan hijau. Dengan kebaikan yang telah disenarai di atas, tumbuh-tumbuhan pasti akan meningkatkan kesihatan mental dan fizikal anda. Anda sebenarnya tidak memerlukan banyak tumbuh-tumbuhan untuk mendapatkan faedahnya, hanya beberapa sahaja untuk bantu mewujudkan ruang yang positif.

Rujukan:

[1] https://www.thesill.com/blogs/care-miscellaneous/why-you-need-plants-in-your-life

[2] https://www.ecowatch.com/health-benefits-of-having-plants-at-home-2608386260.html#toggle-gdpr

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: