Latest News Sukan

Final Liga Juara-juara Eropah: Manchester City vs Chelsea !!

Sepak mula perlawanan akhir Liga Juara-juara Eropah akan berlansung pada pagi Ahad 30hb Mei 2021, 3:00am waktu Malaysia. Perlawanan akhir Liga Juara-juara Eropah yang pada asalnya akan dimainkan di Istanbul telah ditukarkan ke Estádio do Dragão, Porto sebagai langkah berjaga-jaga bagi membendung wabak COVID-19 yang sedang melanda negara Turki itu.

Google image: Estádio do Dragão di Porto, Portugal.

Penyokong bola sepak eropah di Malaysia pastinya menanti-nantikan perlawanan akhir UCL ini kerana kedua-dua pasukan Manchester City dan Chelsea yang layak ke perlawanan akhir Liga Juara-juara Eropah ini datangnya dari liga domestik yang sama. Jika dibandingkan mengikut kedudukan di dalam Liga Perdana Inggeris, Manchester City selaku juara tampak lebih hebat dibandingkan dengan Chelsea yang hanya mendapat tempat yang ke-empat di dalam liga terebut.

Kedua-dua pasukan mengharungi jalan yang sukar bagi menempah slot perlawanan akhir Liga Juara-juara Eropah. Pasukan di bawah kendalian Pep Guardiola berjaya menewaskan pasukan Paris Saint-Germain manakala pasukan di bawah kendalian Thomas Tuchel pula berjaya menumpaskan pasukan Real Madrid dalam perlawanan separuh akhir Liga Juara-juara Eropah tahun ini.

Kali terakhir pasukan Chelsea menjuarai pertandingan ini ialah pada tahun 2012 apabali mereka berjaya menumpaskan pasukan Bayern Munich di perlawanan akhir manakala pasukan Manchester City pula belum pernah menjuarai Liga Juara-juara eropah dalam sejarah pasukan mereka. Kedua-dua pasukan pastinya mengimpikan piala kejohanan ini dan akan menunjukkan aksi yang mantap menjelang perlawanan akhir nanti.

Google image: Thomas Tuchel and Pep Guardiola.

Pasukan manakah yang bakal menjuarai UEFA Champians League 20/21 ?
Sila komen…

Rujukan : –

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: