Latest News Sukan

Manchester United tamatkan musim 20/21 tanpa piala.

Kekalahan Manchester United kepada Villareal dalam aksi perlawanan akhir liga Europa baru-baru ini meneruskan kemarau trofi Manchester United buat 4 musim berturut-turut. Perlawanan akhir itu dibawa ke penentuan sepakan penalti selepas 120 minit perlawanan yang mencatatkan keputusan 1-1 hasil jaringan Gerard dan Edinson Cavani. Kekecewaan semua ahli pasukan Manchester United dapat dilihat ketika mereka tewas dalam penentuan sepakan penalti yang berkesudahan 11 berbalas 10.

Google image : Reaksi pemain Man Utd ketika sepakan penalti.

David De Gea penjaga gol pasukan Manchester United gagal menyelamatkan gawang beliau sebanyak sebelas kali dan juga menjadi penendang terakhir yang gagal melepasi gawang pasukan Villareal dalam penentuan sepakan penalti.

Google image : Aksi De Gea mengambil sepakan penalti.

Ketiadaan ketua pasukan dan pemain bahagian pertahanan Harry Maguire memberi impak yang besar kepada pasukan Man Utd pada penghujung musim 20/21 apabila mencatatkan hanya satu kemenangan dalam lima perlawanan. Manchester United menduduki tempat yang kedua dalam Liga Perdana Inggeris dan gagal mendapatkan sebarang trofi pada musim ini.

Google image : Gambar sewaktu Harry Maguire ditimpa kecederaan ketika menentang pasukan Aston Villa.

Trofi yang terakhir dimenangi Manchester United adalah pada musim 16/17 sewaktu dikendalikan oleh Jose Mourinho. Kemudian, aksi permainan pasukan Man Utd semakin buruk dan Jose Mourinho digantikan dengan Ole Gunnar Solskjaer sebagai pengurus sementara pasukan pada pertengahan musim 18/19. Peningkatan yang positif dari skuad kendalian Ole Gunnar Solskjaer mengesahkan tempat Ole untuk menjadi pengurus tetap pasukan Man Utd.

Google image : Reaksi Ole Gunnar Solskjaer sewaktu perlawanan akhir Liga Europa.


Manchester United dibawah pengendalian Ole tampak lebih baik jika dibandingkan dengan pengurus-pengurus sebelum ini. Pemain yang di bawa masuk juga adalah pemain-pemain yang berkualiti seperti Bruno Fernandes, Wan Bissaka, Edinson Cavani dan Harry Maguire. Walaubagaimanapun, Man Utd masih gagal untuk mendapat sebarang trofi di bawah pengendaliann Ole Gunnar Solskjaer.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: